کلیه اشخاص از تاریخ ۱۴۰۲/۱۰/۱ تاریخ های مذکور در این ماده قطعی و غیر قابل تغییر است و در صورت هرگونه تخطی از رعایت آنها مطابق قوانین مربوط با متخلفان برخورد می شود. به منظور رعایت مواعد زمانی موضوع بندهای (۱) و (۲) این ماده سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است به ازای هر ماه تأخیر نسبت به مواعد مزبور، به میزان پنج درصد (۵) و تا سقف پنجاه درصد (۵۰) از منابع اختصاصی سازمان امور مالیاتی کشور موضوع ماده (۲۱۷) قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۶۷۱۲/۳ را کاهش دهد. پس از اینکه سازمان امور مالیاتی کشور به تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی امکان صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی توسط کلیه مؤدیان را فراهم نمود، درصدهای کاهش یافته به حالت قبل باز میگردد.
تبصره – اشخاص حقوقی موضوع ماده (١۶) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ١۴٠٠/٣/٢ مشمول بند (۲) این ماده می باشند.
ماده ۲- سازمان امور مالیاتی کشور می تواند تا پایان سال ۱۴۰۳ تا صد درصد (۱۰۰) جریمه های موضوع ماده (۲۲) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان را مورد بخشودگی قرار دهد.
انواع صورتحساب الکترونیکی
صورتحساب های الکترونیکی دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که از منظر ماهیت و اطلاعات درج شده در آن و همچنین اعتبار مالیاتی به سه نوع زیر طبقه بندی می شوند:
- صورتحساب الکترونیکی نوع اول
صورتحساب الکترونیکی نوع اول یا همان صورتحساب با اطلاعات کامل صورتحسابی است که توسط فعالان اقتصادی شامل شرکت ها، موسسات و صاحبان مشاغل و… صادر می گردد که مشتریان آن ها نیز فعال اقتصادی هستند که شامل اطلاعاتی از قبیل:
نوع فروش : مواردی از قبیل بورس کالا، بورس انرژی، سامانه تدارکات الکترونیکی دولت، حق العمل کاری، پیمانکاری، داخلی، صادراتی و نظیر آن
نوع خریدار : مصرف کننده نهایی حقیقی یا فعال اقتصادی
تاریخ و زمان صدور : ساعت، دقیقه و ثانیه
اطلاعات هویتی : نام، نام خانوادگی یا نام شخص حقوقی، شماره اقتصادی، شناسه یا کد ملی یا شناسه فراگیر اتباع خارجی، نشانی کامل و شماره پستی، شماره شعبه، برای هر دو شخص فروشنده و خریدار
مشخصات کالا یا خدمات: شامل شناسه کالا یا خدمت شرح کالا یا خدمت
واحد سنجش : مقدار یا تعداد
مبلغ : واحد (نرخ) و مبلغ کل، تخفیفات، مالیات بر ارزش افزوده
سایر عوارض و مبلغ سایر عوارض آن
مقدار پرداخت : نقدی و مقدار نسیه آن حسب مورد
صورتحساب نوع اول تنها صورتحساب الکترونیکی است که اعتبار مالیات بر ارزش افزوده پرداختی آن توسط خریدار قابل قبول بوده و همچنین خرید و هزینه آن در حساب مالیاتی مودیان قابل قبول است.
صورتحساب نوع اول دارای ۷ الگو می باشد که هر یک از این الگوها برای کسب و کارها و کالاهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و هر یک حاوی اطلاعات مخصوص به خود می باشد که عبارتند از:
- صورتحساب فروش کالا و خدمات
- صورتحساب فروش ارز که این الگو فقط توسط صرافی ها مورد استفاده قرار می گیرد
- صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین
- صورتحساب قرارداد پیمانکاری
- قبوض خدماتی
- بلیط هواپیما
- صادرات
- صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
صورت حساب الکترونیکی نوع دوم که تنها حاوی اطلاعات فروشنده و اطلاعات کالا و خدمات موضوع معامله است و اطلاعات خریدار در آن درج نمی گردد و فقط برای افرادی باید مورد استفاده قرار گیرد که مشتری کالاها و خدمات آنها خرده فروشی و واحد های صنفی مصرف کننده نهایی است، چرا که اعتبار ارزش افزوده آن برای خریداران این نوع صورتحساب مورد قبول نیست و از آن جایی که اطلاعات خریدار در آن درج نمی گردد نمی توان به عنوان فاکتور خرید از آن استفاده کرد، در نتیجه پذیرش خرید و هزینه آن نیز غیر قابل قبول است. صورتحساب الکترونیکی نوع دوم نقدی تلقی شده و نمی توان نحوه تسویه مبلغ صورتحساب را به صورت نسیه تسویه شود.
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم دارای دو نوع الگو می باشد که عبارتند از:
- صورتحساب فروش کالا و خدمات
- صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین
- صورتحساب الکترونیکی نوع سوم
صورتحساب نوع سوم همان رسیدهای پرداخت وجه از دستگاه های کارتخوان بانکی یا درگاه های پرداخت الکترونیکی است که متناسب با مقررات اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی، به عنوان پایانه فروشگاهی معتبر، مورد استفاده قرار می گیرد. در این نوع از صورتحساب های الکترونیکی که برای معاملات نقدی و با مصرف کننده نهایی مورد استفاده قرار می گیرد، صرفا موارد زیر درج می گردد:
- مبلغ پرداختی
- شماره سوئیچ پرداخت
- شماره پذیرنده فروشگاهی
- شماره پایانه
- شماره پیگیری
- تاریخ و زمان پرداخت
- حداقل مشخصات فروشنده
این صورتحساب ها فاقد اعتبار مالیاتی برای خریدار بوده و همانند صورتحساب های نوع دوم نقدی تلقی می گردد و نمی توان آن را نسیه در نظر گرفت.
- صورتحساب الکترونیکی اصلی
صورتحساب الکترونیکی اصلی صورت حسابی است که با انجام هر معامله صادر و به سامانه مودیان ارسال می گردد، صورتحساب اصلی فروش نامیده می شود.
- صورتحساب الکترونیکی اصلاحی
اگر پس از صدور صورتحساب اصلی نیاز به اصلاح اقلام اطلاعاتی صورتحساب به غیر از اقلام اطلاعاتی اصلی مربوط به خریدار باشد شامل:
شماره اقتصادی، شناسه ملی/ شماره ملی/شناسه مشارکت مدنی/کد فراگیر اتباع غیر ایرانی خریدار
اطلاعات مربوط به قلم کالا/خدمت شامل: شناسه کالا /خدمت
صادرکننده صورتحساب الکترونیکی می بایست بر اساس آخرین سریال صورتحساب الکترونیکی موجود، یک صورتحساب جدید اصلاحی که حاوی شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب مرجع است را صادر و به سامانه مودیان ارسال نماید. پس از تأیید صورتحساب اصلاحی توسط خریدار، صورتحساب الکترونیکی مرجع، ابطالی محسوب شده و قابلیت استفاده مجدد به عنوان صورتحساب الکترونیکی مرجع را ندارد.
- صورتحساب الکترونیکی ابطالی
چنانچه پس از صدور صورتحساب اصلی فروش یا صورتحساب الکترونیکی اصلاحی، اقلام اطلاعاتی اصلی مربوط به خریدار شامل: شماره اقتصادی و همچنین شناسه کالا/خدمت و تاریخ صدور صورتحساب تغییر یابد و بر اساس اسناد و مدارک مثبته عدم تحقق معامله احراز گردد، فروشنده نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی ابطالی حاوی شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب الکترونیکی مرجع و ارسال آن به سامانه مودیان اقدام مینماید. سپس، صورتحساب الکترونیکی مرجع در سامانه مودیان، ابطالی محسوب میگردد. پس از ابطال صورتحساب الکترونیکی، امکان صدور صورتحساب الکترونیکی اصلاحی برای آن صورتحساب وجود ندارد. شرط ابطال صورتحساب الکترونیکی، عدم بهره برداری از آن در امور تجاری و پروندههای مالیاتی است.
- صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش
در صورتی که پس از صدور صورتحساب الکترونیکی، قسمتی از موضوع معامله، کالا یا خدمت (از طرف خریدار) برگشت داده شود، فروشنده بایستی نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی برگشتی اقدام نماید. برای صورتحساب های اصلی فروش و صورتحساب های اصلاحی می توان صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش صادر نمود.
- صورتحساب شمس (صورتحساب غیر الکترونیکی)
صورتحساب شمس، صورتحساب معتبر شناسه دار 3 نسخهای سازمان امور مالیاتی است که در مواقع خاص که به دلیل بروز حوادث غیر مترقبه نظیر سیل، آتش سوزی، زلزله و… یا در مواقعی که به دلیل نقص فنی و اشکالات سیستمی امکان صدور صورتحساب الکترونیکی وجود ندارد مورد استفاده قرار می گیرد.
صورتحساب شمس به صورت کاغذی و غیر الکترونیکی است و برای صدور آن لازم است تا شماره ۲۲ رقمی صورتحساب توسط سازمان امور مالیاتی و از طریق کارپوشه در اختیار مودی قرار گیرد و مودی در زمان حوادث مذکور برای صدور صورتحساب کاغذی از این صورتحساب استفاده می کند.
- سامانه مودیان
ابزار بسیار مهمی است که وظیفه تبادل اطلاعات بین پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان را بر عهده دارد که دارای 4 ویژگی اصلی به شرح زیر است:
- به شکل سخت افزاری یا نرم افزاری است
- تحت نظارت سازمان مالیاتی است
- برای ثبت صورتحساب الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد
- دارای شماره شناسه یکتا سازمان مالیاتی است
مراحل صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی
مطابق اطلاعیه شماره 8 سازمان امور مالیاتی، فرآیند کلی ثبت معاملات و صدور صورتحساب ها در سامانه مودیان طی 9 مرحله به شرح زیر انجام می شود:
- ثبت نام الکترونیکی در نظام مالیاتی از طریق سامانه
- تهیه پایانه فروشگاهی معتبر جهت صدور صورتحساب و ایجاد اصلاحات مورد نیاز
- اخذ گواهی امضای الکترونیکی از مراکز صدور گواهی الکترونیکی میانی فعال از آدرس مراکز صدور گواهی الکترونیکی میانی فعال
- دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
- پیکربندی و ثبت مشخصات در پایانه فروشگاهی مطابق استانداردهای سازمان امور مالیاتی
- دریافت فهرست شناسه کالا و خدمات تخصیص داده شده به همراه نرخ مشمولیت مالیات بر ارزش افزوده از سامانه
- دریافت شناسه کالا و خدمات به نشانی stuffid.tax.gov.ir
- صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی بر اساس ضوابط سازمان
- ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان
- نحوه صدور صورتحساب الکترونیکی
صورتحساب الکترونیکی، توسط فروشنده از طریق سامانه مودیان صادر می شود. در مورد مودیانی که مستقیماً با مصرف کننده نهائی ارتباط دارند، عملیات ثبت فروش و صدور صورتحساب الکترونیکی، توسط پایانه فروشگاهی انجام می شود. در صورتی که خریدار، مصرف کننده نهائی نبوده و خود عضو سامانه مؤدیان باشد، صورتحساب الکترونیکی صادرشده توسط فروشنده، به صورت خودکار به کارپوشه خریدار در سامانه مودیان منتقل می شود و به عنوان اعتبار مالیاتی ارزش افزوده برای او منظور می شود.
اطلاعیه شماره 9 سازمان امور مالیاتی، مودیان مالیاتی مکلفند ظرف مدت سی روز از تاریخ درج صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه مودیان نسبت به اعلام پذیرش یا عدم پذیرش این صورتحساب ها اقدام کنند. عدم اظهارنظر ظرف مدت مذکور به منزله تأیید صورتحساب مربوط می باشد.
- نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده :
در پایان هر دوره سه ماهه، بدهی مالیات بر ارزش افزوده مؤدی که عبارت است از مابه التفاوت مالیات فروش و مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) وی در طول دوره، طبق مقررات توسط سامانه محاسبه می شود. در صورتی که مالیات فروش مؤدی بیشتر از مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) وی باشد، مؤدی موظف است مابه التفاوت را به ترتیبی که سازمان مقرر می کند، به حساب سازمان واریز کند. متقابلاً در صورتی که مالیات فروش مؤدی کمتر از مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) وی باشد، سازمان موظف است با رعایت ترتیبات قانونی مربوطه مابه التفاوت را به مؤدی مسترد کند و یا به عنوان اعتبار مالیاتی به دوره بعد منتقل کند.
- مهلت تایید صورتحساب های الکترونیکی
بر اساس تبصره بند ب ماده 5 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، خریداران 30 روز مهلت دارند نسبت به پذیرش و یا عدم پذیرش صورتحسابهای صادره اقدام نمایند. پس از انقضای این مهلت صورتحساب الکترونیکی صادره، تایید شده در نظر گرفته می شود. در خصوص معاملاتی که صورتحساب آن به صورت الکترونیکی صادر نمی گردد به منظور تکمیل اطلاعات سازمان در خصوص مودیانی که عضو سامانه مؤدیان نبوده یا بدون صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام به فروش می کنند، سامانه مودیان باید به گونه ای طراحی شود که مؤدی بتواند خریدهای خود را که فروشنده برای آنها صورتحساب الکترونیکی صادر نکرده است، به سازمان اطلاع دهد.
- نحوه صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق سیستم های حسابداری
در اطلاعیه 10 سازمان امور مالیاتی در خصوص نحوه ارسال مستقیم اطلاعات صورتحساب های الکترونیکی را از طریق سیستم های حسابداری به سامانه مودیان به شرح زیر اعلام نمود:
سند ویژگی ها و مشخصات پایانه فروشگاهی – حافظه مالیاتی
دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی
دستورالعمل فنی نحوه اتصال به سامانه مودیان
قالب شناسه یکتای حافظه مالیاتی و شماره مالیاتی منحصر بفرد
- دسته شناسه عمومی کالا
شناسه هایی هستند که وزارت صمت در هماهنگی با وزارت اقتصاد و امور دارایی اقدام به تهیه فهرستی از دسته های کالایی با عنوان شناسه عمومی کالا نموده است و مؤدیان مالیاتی می توانندبرای تسریع روند ثبت صورتحساب هایشان در گام اول، در صورت عدم امکان تعیین یا دریافت شناسه کالا بصورت اختصاصی، از سایت stuffid.tax.gov.ir یا جدول پیوست زیر به دریافت شناسه عمومی کالا اقدام و استفاده نمایند. همچنین شناسه های اختصاصی کالا که تا کنون برای ثبتشان اقدام شده نیز در این وب سایت موجود هستند .
- دسته شناسه های اختصاصی کالا
مؤدیانی که دارای صلاحیت تولید کننده و یا وارد کننده می باشند، می توانند با مراجعه به درگاه سامانه جامع تجارت به آدرس www.ntsw.ir نسبت به اخذ نقش تجاری و در ادامه آن اخذ شناسه کالای اختصاصی اقدام نمایند. همچنین کسانی هم که صرفا به خرید و فروش کالا ها می پردازند در اصل نیازی به دریافت شناسه کالای اختصاصی ندارند زیرا کالای خریداری شده توسط آنها که از تولید کننده یا وارد کننده می باشد دارای یک شناسه اختصاصی کالا از قبل می باشد و آنها هم باید از همان شناسه کالا استفاده نماید.
و اما برای شناسه خدمت هم :
فرآیند اخذ شناسه اختصاصی و عمومی خدمت مشابه یکدیگر است ، تنها تفاوت این دو نوع شناسه در این است که جهت اخذ شناسه خدمت بصورت اختصاصی، مؤدی ارائه دهنده خدمت اقدام می کند و در شناسه خدمت بصورت عمومی، اخذ کننده شناسه خدمت تشکل های مربوطه مانند اصناف ، اتحادیه ها و … ، عهده دار این مسئولیت خواهند بود
برای دریافت شناسه های خدمت که تا کنون برای ثبتشان اقدام شده درست مثل شناسه عمومی کالا میتوان از سایت stuffid.tax.gov.ir اقدام کرد و جهت دریافت شناسه خدمت، مودیان محترم می بایست به درگاه مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران به آدرس www.portal.gs1-ir.org مراجعه نمایند . راهنمای دریافت شناسه خدمت در صفحه اصلی سامانه جامع تجارت به آدرس www.ntsw.ir در بخش مستندات عمومی در دسترس کاربران قرار گرفته است.
- ابتدا جدول رو به رو را دانلود کنید.
- سپس کلید cntrl + F را فشار دهید.
- در کادر جست و جو شرح کالا یا خدمت مورد نظر را بنویسد و کلید enter را فشار دهید.
- شناسه های کالا یا خدمات مورد نظر به همراه شرح کالا یا خدمات را در تیکت برای ما ارسال نمایید.